معرفی :

محلۀ وردآورد از آن محله های قدیمی تهران است که در غربی ترین گوشۀ تهران جای دارد. در سال های اخیر به سبب گسترش سازمان های صنعتی و آپارتمان های وابسته به آنها، وردآورد و حوالی آن به سمت کرج نزدیک و نزدیک شدند و تقریبا می توان گفت محلۀ وردآورد مابین تهران و کرج قرار دارد بنابراین در این محلۀ تهران از آپارتمان هایی با قیمت نجومی و سرسام آور خبر چندانی نیست و خرید ملک یا رهن و اجارۀ آن مناسب حال قشر متوسط جامعه می باشد و همین عامل انگیزۀ قوی ای ایجاد می کند که اقوام مختلف ایرانی برای انجام کارهای یدی به این محلۀ تهران مهاجرت کنند و امروزه شاید بتوان به جرئت گفت نیمی از جمعیت محلۀ وردآورد را اقوام مهاجر به تهران تشکیل می دهند.

در ادامۀ این مقاله به برخی از مهم ترین قابلیت ها و مشخصه های محلۀ وردآورد تهران خواهیم پرداخت. با ما همسفر شوید تا با هم در این محلۀ تهران چرخی کوتاه بزنیم

 

تاریخچه :

در این بخش می خواهیم از ریشه شناسی محلۀ وردآورد و نیز وجه تسمیۀ این محلۀ قدیمی تهران توضیحاتی اجمالی ارائه دهیم.

کلمۀ « ورد » ( vard )در فرهنگ بزرگ سخن، که امروزه به روز ترین و جامع ترین فرهنگ زبان فارسی محسوب می شود، این گونه معنا شده است: ” در اصطلاح گیاه شناسی مطلق گل و یا گل سرخ، و در اصطلاح جانور شناسی اسب سرخ رنگ ” و در متون ادبی هر گاه نویسنده کلمۀ ” ورد ” را به تنهایی به کار می برد دقیقاً منظورش ” گل سرخ ” می باشد.

اما کلمۀ « آورد » (‘avard  ) در همان فرهنگ بزرگ سخن به معنای ” جزء پسین بعضی از کلمه های مرکب، جنگ و کارزار، میدان جنگ ”

حال اگر بخواهیم این معنی ها را جمع بندی کنیم و به یک واژه واحد برسیم باید بگوییم ورد آورد در یک کلام به معنای میدان گل سرخ است. حال دیگر وجه تسمیۀ محلۀ را احتمالاً بتوانید حدس بزنید بله وردآورد به دلیل اینکه به وفور در این محلۀ تهران گل سرخ روییده می شد آنجا را به این نام می نامیدند.

باستان شناسان قدمت محلۀ ورد آباد چیزی حدود ۳۰۰ سال می دانند. اما چه عواملی باعث شد شهروندان به سکونت در محلۀ وردآورد تمایل نشان دهند؟ عواملی چون: وجود کاروانسرای سنگی که یادگار دوران حکومت صفویه محسوب می شد، وجود باغ های فراوان و آب و هوایی مطبوع مهم ترین عواملی بودند که تهرانی های قدیمی را ترغیب می کردند که در حوالی وردآورد زندگی خود را آغاز کنند. البته شایان ذکر است که بدانید در محلۀ وردآورد در روزگار سلطنت رضاخان قلعه ای با شکوه با دیوارهای عظیم و چندین برج دیدبانی ساخته شده بود یعنی برای حفاظت از مرزهای تهران مقری مهم به شمار می رفت.

 

مرزشناسی :

طبق تقسیمات شهرداری، از سال ۱۳۸۳ تا به امروز، گوشه ای از محلۀ وردآورد که بافت شهری قدیمی تری دارد در ناحیۀ ۳ منطقۀ ۲۱ شهرداری و گوشۀ دیگرش که دارای بافت شهری به روزتری می باشد در منطقۀ ۲۲ شهرداری واقع شده است. جمعیت این محلۀ تهران را طبق آخرین سرشماری مرکز آمار چیزی قریب به ۱۵ هزار نفر تخمین زده اند. اگر محلۀ وردآورد را در چهار جهت اصلی جغرافیایی امتداد دهید به نتایج زیر خواهیم رسید:

از سمت شمال می رسیم به بزرگراه شهيد فهميده با دامنه جنوبی البرز

از سمت جنوب می رسیم به بزرگراه شهيد لشگري شهر قدس و نیز بزرگراه بویین زهرا – شهریار

از سمت غرب می رسیم به گرمدره

و در نهایت از سمت شرق می رسیم به رودخانه وردآورد ( دامنه جنوبی البرز سرچشمۀ این رودخانه محسوب می شود و با گذر از وردیج و وردآورد به رودخانه کرج می‌پیوندد ).

به منظور تصویرسازی بهتر اجازه دهید کمی محلۀ های قدیمی و خیابان های مهم وردآورد را با هم مرور کنیم. منطبق با تقسیمات جدید شهری محلۀ وردآورد دارای چندین کوی و شهرک می باشد که از آن بین می توان نام برد از: محلۀ حسین آباد، شهرک نگین، شهرک صدف، کوی ویلایی راشته، شهرک الماس و …

 

امکانات :

نکتۀ قابل توجۀ دیگر در محلۀ وردآورد وجود فضای سبز است. قطعاً همگان بر این باوریم که برای فرار از زندگی ماشینی و آلودگی های سرسام آور تهران ورزش و فضای سبز می تواند نقش کلیدی و بسیار مهمی داشته باشد. خوش بختانه این محلۀ تهران به نسبت مساحتش از بوستان های دلباز و متنوعی برخوردار می باشد که چندین مورد مهم آن را با هم بر می شمریم: پارک ماهدشت، پارک افرا، پارك شهداي خبرنگار، بوستان گلزار و …

محلۀ وردآورد برای ورزشکاران یا ورزش دوستان محل هم امکانات نسبتاً خوبی در آستین دارد. این محله دارای حدود چندین سالن ورزشی می باشد مواردی چون: زمين چمن مصنوعي در شرق محله، سالن توپي شهر آورد در غرب محله که به نوبۀ خود می تواند تحسین برانگیز است.

در ضمن در این محلۀ تهران برای اجرای مراسم های خاص و به یاد ماندنی هم سالن های مجهزی تعبیه شده است که در اینجا من باب نمونه به ذکر دو مورد از آنها بسنده می کنیم: تالار مجلل آدینه، تالار و رستوران قصر علی

در محلۀ وردآورد چندین مرکز اداری و دولتی تهران واقع شده است مراکزی چون اداره ثبت اسناد و املاک ناحیه ۲ ، چاپ نشر ايران، كارخانجات بزرگ مثل داروپخش، مرکز تعویض پلاک وردآورد (میثم) و … ضمناً نگران جای پارک خودروتان نباشید محلۀ وردآورد از پارکینگ بزرگی هم برخوردار است.

شهروندان عزیز هم می توانند برای انجام امور بانکی خود به سپه بانک و یا بانک شهر مراجعه کنند.

به منظور رفاه هر چه بیشتر اهالی محلۀ ورد آباد، چندین مرکز خرید و تعاونی در این محلۀ تهران راه اندازی شده است مثلاً از مجتمع جین ایران می توانید لباس های متناسب با سلیقه خود را تهیه فرمایید و یا حتی به ميدان ميوه و تره بار می توانید روزانه یا هفتگی سر بزنید و به راحتی کل مایحتاج خورد و خوراکتان را با قیمت های مناسب خریداری کنید.

بیمارستان شریعتی در ضلع شرقی محلۀ وردآورد از بهترین و مجهزترین کادر پزشکی محلۀ وردآورد به شمار می آید البته در کنار آن می توان از بهزیستی وردآورد و مرکز بهداشت و درمان راشته هم نام برد. این تیم در کنار هم می توانند ضامن سلامتی وردآورد نشین ها به شمار آیند.

مسجد مصلی محلۀ وردآورد از آن دسته از مساجد گرم و پرشور محل می باشد که به ویژه در روزهای شهادت و یا ولادت ائمۀ معصوم از شور و حال خاصی برخوردار است. همچنین اهالی محل به منظور خواندن نمازهای یومیه صف های طویل و یکدستی را در مصلی محل می چینند و این به نوبه خود یکی از جاذبه های مذهبی این محلۀ قدیمی به شمار می رود. علاوه بر مصلی می توان از دو مسجد پر شور و حال محل هم نام برد یکی مسجد راشته و دیگری مسجد امام زمان.

برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی در ترددهایتان خطوط مترو بهترین گزینۀ ممکن می باشند چرا که ایستگاه وردآورد واقع در خیابان داروپخش یکی از ایستگاه های اصلی متروی خط ۵ تهران محسوب می شود. ورودی دیگر این ایستگاه در خیابان شهید اردستانی قرار دارند که اهالی بنا بر موقعیت مکانی خود می توانند از نزدیک ترین ایستگاه استفاده کنند.