نکات مهم و کاربردی در خرید مسکن
خرید مسکن
خرید مسکن یکی از معاملات مهم و حساس تلقی میگردد. توجه به یکسری نکات هنگام خرید خانه میتواند اطمینان خاطری برای خریدار بوده و وی را از مشکلات احتمالی آینده بر حذر دارد.
متاسفانه به دلیل عدم آگاهی طرفین قرارداد از حق و حقوق خود در معامله موجب سوء استفاده یکی از طرفین و یا در برخی موارد دفتر مشاور املاک و شخص واسطه شده و موجبات ناراحتی و ضرر و زیان میگردد. از اینرو توجه داشتن به برخی نکات اعم از نکات حقوقی و نکات کاربردی مربوط به ملک مورد معامله میتواند از این موضوع جلوگیری نماید.
خرید مسکن به دلیل این نکات ریز و متعددی که در آن نهفته است تبدیل به معامله پردردسر و در برخی موارد مشکلساز شده است. در اینجا تلاش داریم تا برخی نکات مهم در هنگام خرید مسکن را برای آگاهی طرفین معامله تشریح نمائیم.
نکات حقوقی در خرید مسکن
نکات حقوقی در خرید مسکن به نکاتی در مورد نوشتن قرارداد، حق و حقوق طرفین قرارداد در معامله و آگاهی از قوانین مدنی در مورد خرید مسکن بر میگردد. از جمله نکات حقوقی مهم در خرید ملک به موارد ذیل میتوان اشاره نمود:
-
خرید مسکن را در دفاتر مشاور املاک رسمی و معتبر انجام دهید.
-
هزینه کمیسیون و حق مشاوره دفاتر مشاور املاک را طبق تعرفه رسمی خرید ملک پرداخت و رسید دریافت نمائید.
-
توجه داشته باشید دفاتر مشاور املاک حق نگهداشتن مدارک شما را نزد خود ندارند، چنانچه این مورد به هر دلیلی اتفاق افتاد در قبال تحویل مدارک خود رسید دریافت نمائید.
-
قبل از امضای مبایعهنامه تمام بندها و تبصرههای آن را با دقت مطالعه و بررسی نمائید، به ویژه مواردی که به صورت دستنویس توسط مشاور املاک در مبایعهنامه قید میشود. چنانچه در موردی ابهام وجود داشت از مشاور املاک توضیح بخواهید.
-
هنگام معامله و خرید مسکن تعارف را کنار گذاشته و موارد لازم را بیان نمائید.
-
موارد مالی مربوط به نحوه پرداخت پول و تسویه حساب را شفافسازی نمائید.
-
یکی از موارد مهم تائید اصالت سند ملک و وضعیت مالکیت شخص فروشنده است. هنگام خرید مسکن وضعیت سند و شخص فروشنده یا وکیل وی را بررسی و صلاحیت وی جهت فروش ملک را بررسی نمائید.
-
تنظیم یک قرارداد کامل و بیعیب و نقص بسیار مهم است. در صورت لزوم از مشاوره یک وکیل مجرب در تنظیم قرارداد خرید مسکن بهرهمند شوید. داشتن یک قرارداد مبایعهنامه جامع بسیاری از مشکلات احتمالی آینده شما را برطرف میکند.
-
در مواقعی که ملک مورد معامله وراثتی است حضور تمام وراث مطابق برگه انحصار ورثه جهت امضا و تنظیم قرارداد الزامی است.
نکات کاربردی در خرید مسکن
نکات کاربردی در خرید مسکن نکاتی است که اگرچه ممکن است ابتدا به چشم نیامده و فاقد اهمیت جلوه کند ولی بعد از خرید خانه جزو مواردی است که ساکنین خانه هر روز با آن مواجه بوده و ممکن است مشکلاتی را برای خریدار ملک بوجود آورد.
از جمله نکات کاربردی در خرید مسکن میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
-
خانهها و آپارتمانهای مجاور اتوبانها و خیابانهای اصلی با مشکل آلودگی صوتی در اغلب ساعات شبانهروز مواجه هستند.
-
در خرید آپارتمان به محل قرار گرفتن درب ورودی واحدها در هر طبقه توجه نمائید. بهتر است درب ورودی روبروی هم نباشد.
-
به عرض ورودی واحد مسکونی و راه پله توجه نمائید. حداقل استاندارد عرض ورودی واحد 110 سانتیمتر و راه پله 90 سانتیمتر است.
-
وضعیت معماری و نقشه واحد مسکونی، وضعیت نورگیری، بالکن، کیفیت و وضعیت دربهای ورودی و داخلی واحد مسکونی، موقعیت پارکینگ، انباری، تعداد واحد در هر طبقه در خرید آپارتمان، تعداد کل طبقات، شلوغی و ترافیک ساختمان، وضعیت مشاعات، نظافت مکانهای عمومی و مشاعات، راه پلهها، ساکنین ساختمان و موقعیت محله را مورد بررسی قرار دهید.
-
در خرید مسکن موارد مرتبط با ایمنی واحد مسکونی و ساختمان از جمله تاسیسات، انشعابات، سیمکشی برق، لولهکشی آب و گاز، وجود سیستمهای هشدار دهنده خطر و اطفاء حریق، عایقبندی حرارتی، رطوبتی و صوتی و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی مورد بررسی قرار دهید.
-
وضعیت واحد مسکونی را از نظر موقعیت محله، دسترسی به اتوبانها و خیابانهای مجاور، تامین مایحتاج روزانه، حجم ترافیک محله و طرح ترافیک و زوج و فرد مورد بررسی قرار دهید.
-
داشتن کنتور جدا برای آب و گاز یک مزیت محسوب میشود.
-
مقدار شارژ ماهانه و وضعیت سرایداری را بررسی کنید.
نکات کلی در خرید مسکن
توجه به یکسری نکات کلی در خرید مسکن علاوه بر موارد فوق حائز اهمیت است. از جمله اینکه قبل از خرید خانه در مورد امنیت و وضعیت محله مورد نظر بررسی و تحقیقات انجام دهید. وضعیت ایمنی ساختمان از نظر قرارگیری بر روی گسل زلزله و میزان استحکام و ایمنی آنرا بررسی کنید. همچنین مجاورت با مراکز عمومی مانند مدارس، بیمارستانها، مراکز دولتی، کلانتریها، شرکتها و سایر مراکز مشابه که مراجعهکننده زیادی دارند یک عیب در خرید مسکن محسوب میشود.